Η διαδρομή του αγώνα απο το Google Earth

Η διαδρομή του αγώνα απο το Google Earth

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

3ος Χορτιάτης Trail Run 2013 (Μεταγωνιστικό δελτίου τύπου)

Χορτιάτης Trail Run 2013 – Μεταγωνιστικό Δελτίο Τύπου για την 3η διοργάνωση.



Έκλεισε (για τρίτη χρονιά) η αυλαία του πρώτου αγώνα βουνού στον Χορτιάτη της Θεσσαλονίκης. Την πρώτη Κυριακή του Μάρτη συγκεντρώθηκαν στην γραμμή εκκίνησης 266 δρομείς, σ΄έναν κατά γενική ομολογία επιτυχημένο αγώνα που είχε όλα τα χαρακτηριστικά ενός ¨σκληρού¨ αγώνα βουνού!

Αθλητές από όλη την Ελλάδα, αγωνίστηκαν στα μονοπάτια των ¨παγοποιών¨, μέσα στο ¨ρέμα του Λαγού¨ (που φέτος είχε πολύ νερό), στο ¨μονοπάτι της Αρκούδας¨, στις ανηφόρες με τα ¨κόκκινα χώματα¨. Ονομασίες και περιοχές που εντυπωσίασαν τους αγωνιζόμενους και γνώρισαν στον κάθε αθλητή τις περιοχές που ζουν αγριογούρουνα, ζαρκάδια, λαγοί και κάθε λογής μικρότερα ζώα μέσα σε πανύψηλα δάση απο πεύκα, έλατα, καστανιές, οξιές, μόλις 15χλμ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης!. Το συναρπαστικό δε χειμωνιάτικο σκηνικό, με πολλά νερά και σε μερικές περιπτώσεις απίστευτη λάσπη,  έδωσαν και το απαραίτητο ¨αλατοπίπερο¨ στον  αγώνα.
Το πρωί της Κυριακής 3 Μαρτίου, ο Στυλιανός Καιάφας, τεχνικός διευθυντής του αγώνα, έδωσε την εκκίνηση σε 248 αθλητές και 18 αθλήτριες. Με σύμμαχο τον  καλό (για την εποχή) καιρό, πρώτος  στον τερματισμό εφτασε ο πολύ δυνατός φέτος  Σταύρος Μπαλιώτης καταρίπτοντας το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς (1.55.03) κάνοντας πολύ την μεγάλη επίδοση 1.44.50, κινούμενος απίστευτα γρήγορα παρά το πολύ βαρύ τεραίν. Τον ακολούθησαν τερματίζοντας μαζί χέρι χέρι οι συναθλητές απο το Μέτσοβο Καλοφύρης Νίκος και Μπαρμπαγιάννης Θανάσης με 1.48.40 και λίγο πίσω τους ο Αρώνης Πλάτωνας Κώστας που παρά την κούραση του πρωταθλήματος ορειβατικού σκι, τερμάτισε στην τρίτη θέση με 1.50.30 καταρίπτοντας το ατομικό του ρεκόρ διαδρομής.
Η πρώτη κυρία του αγώνα Μπαράτσα Ιωάννα απο τα Ιωάννινα  έφτασε στον τερματισμό με χρόνο  2.31.14 ενω λίγο μετά τερμάτισε η δεύτερη κυρία Αρσένη Κυριακή  απο την Καβάλα με χρόνο 2.32.55. Αρκετά πιο πίσω ακολούθησε η τρίτη κυρία απο την Θεσσαλονίκη η Κατσιάπη Ματίνα με χρόνο 2.53.01.
Όμως και οι νεοφώτιστοι στον χώρο, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους, διεκδίκησαν την νίκη για την βαθμολογία του πρωταθλήματος νέων εως 21 ετών που διοργανώνει φέτος η Salomon (που ήταν αρκετοί φέτος). Τελειώνοντας τον αγώνα με εμφανή την κούραση αλλά και την ευχαρίστηση ζωγραφισμένη στα (λασπωμένα για μερικούς) πρόσωπά τους, πρώτος τερμάτισε ο Ζαχαρίου Σταύρος με 2.03.29, πίσω του ο Κουκουτέγος Στέργιος με 2.09.15 και τρίτος ο Γκαμπράνης Σπύρος με 2.12.00 που παρά την πτώση του κατάφερε να μπεί στην τριάδα των νικητών.
Στα χαρακτηριστικά του αγώνα η συμμετοχή μιας τετραμελούς οικογένειας Αμερικανών που τερμάτισαν με χαρά τον αγώνα.
 Η διοργάνωση σχεδίασε και υλοποίησε μια διαδρομή όσο το δυνατόν βουνίσια, αξιοποιώντας άγνωστα και γνωστά μονοπάτια του βουνού, ώστε να προσφέρει το καλύτερο δυνατό, σε έναν από τους δυσκολότερους αλλά και ομορφότερους «μικρούς» αγώνες του είδους του στην Ελλάδα.
Ευχαριστούμε όλους τους αθλητές για τον σεβασμό που έδειξαν στο όμορφο βουνό, ενα βουνό (που εκτός απο το πάρκο κεραιών και τους κυνηγούς) τελευταία βάλεται απο την άναρχη υλοτόμηση, κάτι που βάζει την ισσοροπία του Χορτιάτη σε κίνδυνο. Ειναι ενα βουνό που ακόμη αντέχει και μας δίνει την δυνατότητα (επιτρέπει) να κινηθούμε πάνω του και να απολαύσουμε τις ομορφιές του και αυτό πρέπει να το διαφυλάξουμε.
Δυστυχώς κάποιοι θεώρησαν φρόνιμο και φέτος πιο συντονισμένα να αφαιρέσουν την σήμανση απο τμήματα της διαδρομής και να τοποθετήσουν κορμούς στα μονοπάτια (μπερδεύοντας μερικούς δρομείς προς στιγμή που συνέχισαν κανονικά τον αγώνα), αλλά ευτυχώς η διοργάνωση αποκατέστησε έγκαιρα την σήμανση στο τελευταίο κομμάτι και ο αγώνας ολοκληρώθηκε κανονικά,η διοργάνωση επιφυλλάσεται στην επόμενη χρονιά να πράξει όλες απαραίτητες τις ενέργειες για να διασφαλίσει την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.
Πολύ μεγάλη ήταν η συνεισφορά του Σ.Δ.Υ.Θεσσαλονίκης που στελέχωσε με μέλη του τον σταθμό τροφοδοσίας και τη γραμματεία του αγώνα χάρη στην προσφορά των οποίων όχι μόνον υλοποιήθηκε ο αγώνας, αλλά έδωσαν και την δική τους "νότα" στον φιλικό χαρακτήρα του. Πιο συγκεκριμένα ευχαριστούμε τον Δημήτρη Λαμπρινίδη που είχε την ευθύνη του σταθμού τροφοδοσίας και τους Ελένη Κρουσιόβαλη, τον σύζυγό της Μπάμπη και Μαίρη Γούση που τον στελέχωσαν, καθώς και την Elizabeth Βασιλειάδου που ανέλαβε το μοναχικό έργο της καθοδήγησης των αθλητών σε σημείο της διαδρομής. Την ευθύνη της γραμματείας-χρονομέτρησης είχε η Κατερίνα Παπαγεωργίου με πολύτιμους συμπαραστάστες τον Αντώνη Καργόπουλο και την Ιωάννα Ρέτσου. Απρόσμενη αλλά εξαιρετικά αποτελεσματική ήταν και η συνεισφορά της μικρής Αγγελικής Κατσάνου η οποία, περιμένοντας τον τερματισμό των δύο γονέων της, ανέλαβε αυτοβούλως το δύσκολο έργο της σωστής και έγκαιρης ανάγνωσης των BIB των αθλητών που τερμάτιζαν. 


Οι Έλληνες Διασώστες ήταν αυτοί που φρόντισαν για την ασφάλεια των αθλητών και την περίθαλψη όσων τραυματίστηκαν και τους ευχαριστούμε θερμά. Βασικός συμπαραστάτης στην προσπάθεια ήταν ο Δήμος Πυλαίας-Χορτιάτη και το κοινοτικό διαμέρισμα του Χορτιάτη διαθέτοντας μας υλικοτεχνική υποδομή, όπου ο κ. Γιώργος Μενεξές και οι συνεργάτες του βοήθησαν τα μέγιστα.
Τοπικοί επιχειρηματίες έδωσαν και αυτοί την πολύτιμη βοήθειά τους με πρωτοστάτες το εστιατόριο τα ¨Κιόσκια¨ που για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με την απολαυστική κοτόσουπα κάλυψε τις διατροφικές ανάγκες τόσο μεγάλου αριθμού αθλητών, η οποία και φέτος απέσπασε τα καλύτερα σχόλια, καθώς και τον Φούρνο του ¨Λογκού¨  με τα ψωμιά που παρείχε. Ευχαριστούμε επίσης και τους υπόλοιπους χορηγούς που βοήθησαν με το δικό τους τρόπο:LiveTrack24, Nutrixxion, Σουρωτή, Ζαναε. Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στον ζεστό χώρο του Κατασκηνωτικού κέντρου των Προσκόπων στο Χορτιάτη και ευχαριστούμε τον υπεύθυνο κ. Καπετάνογλου Γιάννη.
Τον αθλητικό <χώρο> φέτος, ¨στόλισε¨ με την φουσκωτή αψίδα της εκκίνησης-τερματισμού η εταιρία Nutrixxion.
Η εταιρία Live Track24 έκανε δώρο κατόπιν κλήρωσης μια συσκευή ζωντανής παρακολούθησης μέσω Η/Υ.
Όλους τους ευχαριστούμε από καρδιάς!
Η τετραμελής Οργανωτική Επιτροπή του Χορτιάτης Trail Run, ευχαριστεί φυσικά και όλους τους αθλητές που τίμησαν τον φετινό 3ο αγώνα και του έδωσαν τόσο μεγάλη δυναμική. Ανανεώνει το ραντεβού με τους φίλους του ορεινού τρεξίματος για τον ερχόμενο Φεβρουάριο, οπότε και θα ξεκινήσει η διαδικασία εγγραφών.  
Για την Οργανωτική Επιτροπή Θεσσαλονίκη, 6 Μαρτίου 2013
Στυλιανός Καιάφας
Δημήτρης Γεωργίου
Μάνος Φραντζεσκάκης
Σπύρος Κούτρας